Tags

, , , ,

fabeltjeskrant-revival

Een digitale Meneer de Uil (c) Rubinstein Pictures

 

Het is nog even wachten maar de Fabeltjeskrant komt terug op televisie.

De avonturen van Meneer de Uil en zijn vriendjes moeten in 2018 weer op de buis komen, het jaar waarin de televisieserie 50 jaar bestaat.

“Ik ben al heel lang bezig de serie terug te brengen”, zegt Robin de Levita, zoon van bedenker Loek de Levita. “Eerst probeerden we het in de oude vorm, maar dat is nooit gelukt. Toen werd ik benaderd om het digitaal te maken.

Aanvankelijk was De Levita sceptisch om een 3D-animatie te maken van de poppenserie. “We waren er heel aarzelend over. Digitale karakters zijn meestal koud en glad. Donald Duck wordt dan ineens een glimmend glad beest. Maar vilt vertaalt zich heel goed naar digitaal. Meneer de Uil heeft nog steeds dezelfde look and feel.”

De Fabeltjeskrant werd oorspronkelijk van 1968 tot 1974 uitgezonden op de Nederlandse televisie. Tussen 1985 tot 1989 werd een tweede serie opgenomen. In totaal werden er ruim 1640 afleveringen van 5 minuten uitgezonden.

De Levita wil net als voorheen elke dag een uitzending op hetzelfde tijdstip. Hij overlegt daarover momenteel met de omroepen. “Mijn voorkeur is bij de NPO, elke dag om vijf voor zeven.”

Hij wil ook dat de serie, net als vroeger, maatschappelijke problemen aansnijdt. Zo werd vroeger het apartheidsregime in Zuid-Afrika uitgelegd met Mister Maraboe en het vluchtelingenprobleem met Chico Lama.”

Op dit moment zijn de scenario’s in de maak, die deels gebaseerd zullen zijn op de oude Fabeltjeskrant. “We schakelen een internationaal team van schrijvers in. En we proberen dus ook actueel te zijn,” aldus Mertens. Eind dit jaar hopen de makers enkele proefafleveringen te kunnen vertonen op internationale televisiebeurzen.

Dat Frans van Dusschoten en Ger Smit, die veel van de stemmen deden, inmiddels zijn overleden, hoeft geen probleem te zijn. “Elke Nederlander kan wel een van de stemmen feilloos nadoen. Het is heel simpel om daar nieuwe mensen voor te vinden.”

In 2005 werd het programma nog verkozen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden.

52 afleveringen van 7 minuten voor de eerste reeks zijn gepland.

Yay or nay ? 🙂

bron: NOS / Metrotime

Advertenties