Tags

, , , , ,

pt_moana_flexhero_fallback_r_facb0000

Walt Disney Pictures

Neem alvast je pillen tegen zeeziekte in want de nieuwste parel van Disney speelt zich deze keer af op de onvoorspelbare oceanen. Ahoy!

Vorige week maandag 21/11 mocht ik samen met partners in crime, glitterqueen Elfi de Bruyn & best bf on the planet Lars Lagaisse, naar de Vlaamse première van VAIANA in de Kinepolis te Brugge.

Het onthaal was meteen super fun, iedereen had er zin in. Dresscode: a touch of Ocean – met een leuke photobooth vol schelpen, peddels en veeeel zand. Elfi kreeg van TAGMAG nog enkele vraagjes over wat nu eigenlijk haar lievelingshuisdier is (een hangbuikvarken: iedereen onthouden!)

 

Voor we binnengingen werden op enkele drankjes en hopen popcorn getrakteerd. In de zaal was het een leuk weerzien met een massa aan cute people & bloggers.

Speciaal voor de première was de Vlaamse stemmencast met oa Laura Tesoro (Vaiana) en Sean D’hondt (Maui) afgezakt naar Brugge en whaaaat, voor de gelegenheid waren ook directors John Musker, Ron Clements en producer Osnat Shurer aanwezig. Dit duo liet onder andere De Kleine Zeemeermin (1989), Aladdin (1992), Piratenplaneet (2002) en De Prinses en de Kikker (2009) op de wereld los.

Premiere_Vaiana_(Brugge,_21_11_2016)_126_-_Christophe_Ketels.jpg

@Christophe Ketels

INNER WORKINGS (2016)
Voor de film begon zagen we naar goeie gewoonte een nieuwe Pixar kortfilm. Deze keer “Inner Workings” van director Leo Matsuda (Wreck-it Ralph – 2012 & Big Hero 6 – 2014). Een prachtig stuk over de menselijke organen en de impact over ons gevoelsleven waar je even stil van wordt. (check zeker de trailer op Youtube!)

VAIANA – HET VERHAAL
De film start met een wervelende 2D intro waarin je even nostalgisch aan Hercules (1997) moet denken. Hierin komen we te weten wat de halfgod Maui (Dwayne Johnson) allemaal op zijn kerfstok, of beter gezegd, vishaak heeft.

Legendes vertellen dat hij met zijn magische vishaak land uit de oceanen naar omhoog trok (ontstaan eilanden) en vuur uit de buik van de Aarde stal. Als laatste deugnieterij had hij het hart van de natuur godin Te Fiti gestolen, waardoor hij de toorn van een Lava heks op zijn nek haalde en hij werd verbannen.

Vaiana (Auli’i Cravalho) leeft op Motoniui, een Polynesisch eiland temidden de Oceaan. Ze groeit op met de vele mythes en verhalen van Maui die haar grootmoeder zoveel vertelt. Chef Tui, de vader van Vaiana, is de leider van het eiland en hij zorgt ervoor dat iedereen zijn rol heeft en er gelukkig is. Ze genieten van bescherming van het rif en niemand mag er over varen.

Vaiana heeft een mysterieuze aantrekkingskracht met de oceaan. Al van kleinsaf wordt ze er naar toe getrokken (hier verklap ik de meest magische scène niet). Als tiener zien we ze luidop dromen van reizen naar de lijn waar het water en de lucht elkaar ontmoeten. Meteen goed voor het themaliedje van dienst “How Far I’ll Go“.

De laatste jaren hebben de inwoners het moeilijk. Er zwemt geen vis meer rond het eiland, de kokosnoot-oogsten mislukken en de natuur op het eiland versteent elke dag een beetje meer. De enige manier om het eiland en haar volk van de ondergang te redden is volgens de grootmoeder van Vaiana, op zoek te gaan naar Maui en het hart van de godin terug te geven.

Wat volgt is een ware ontdekkingsreis waar Vaiana niet alleen heel veel leert over haar voorouders en de wereld maar ook over zichzelf. #Newflash 😉

null

Walt Disney Pictures

DE FILM
‘Drieduizend jaar geleden trokken de grootste zeevaarders ter wereld over de stille oceaan om de vele eilanden van Oceanië te ontdekken. Tot daar op een dag een einde aan kwam en nog steeds weet niemand hoe dat ooit kon gebeuren ..’

“Vaiana” is geïnspireerd op het mysterie waarom Polynesische ontdekkingsreizigers, die ooit ’s werelds beste zeevaarders waren, plots stopten met varen voor ongeveer 1000 jaar.

Vaiana is Disney’s eerste Polynesische prinses waar iedereen weer instantly van kan gaan houden. Deze keer geen prinses die wacht op een prins, maar een echte vrouw met initatief, power én reislust!

Er is wat te doen geweest rond de naam. In Amerika heet de film “Moana” – maar door verschillende rechten/personen (Moana is in Italië een pornoster) in andere landen kreeg de film hier en daar een andere naam. Bij ons dus Vaiana. Benieuwd hoeveel Vaiana’s er volgend jaar in Vlaanderen zullen geboren worden 😉

Disney zou Disney niet zijn zonder de grappige sidekicks (crazy coocoo-in-the-nut haan Hei Hei en Pua het roze varkentje) & slechte personages (de bende wilde kokosnoot piraten Kakamora en de krab Tamatoa)

MUSIC
De muziek en liedjes
zijn zoals we gewoon zijn superrr-catchy en blijven makkelijk hangen! De soundtrack kan je zonder problemen enkele keren op replay zetten. Uitschieters zijn “You’re welcome”, “How Far I’ll Go’, “We Know the Way” en “I am Vaiana” (Song of the Ancestors) en stiekem ook een beetje het cabaretesque “Shiny” (slechterik song van dienst).

Benieuwd of “How Far I’ll Go” de “Let it Go” van dit najaar zal worden. Ook de versie van de themesong met upcoming talent, Alessia Cara klinkt heel erg lekker.

vaiana-soundtrack
Soundtrack verkrijgbaar bij bol.com

Genoeg superlatieven, ga hem gewoon zien en verdwijn even 103 minuten van deze aardbol. Jeugdsentiment in the making!

VAIANA – vanaf  30 november in de bioscoop in 2D & 3D.

Advertenties